Бончо Върхошков: Благодарение на неуморния труд създава Света такъв, какъвто той никога не е бил.

Kъде и какво учихте?

Материалознание и Технология на материалите в ТУ – София

Какво работите и кое е постижението, с което сте най-горд?

Най-горд съм с построяването на първия български болид за Formula Student състезанията и участието ни през 2016 г. в Италия и Унгария. В момента съм инженер в „Йонитех“ ООД и се занимавам с плазмено азотиране – технология, която е разпространена в много индустрии, сред които автомобилната, космическата и авиационната.

Най-забавната професионална история?

Три дни преди състезанието в Унгария тествахме болида, който бяхме построили, на пистата в Бухово. Колата вървеше страхотно, всички бяхме много щастливи и уверени. Точно преди да тръгнем обратно към университета, решихме да тестваме спирачките на колата. Най-добрият ни пилот застана в началото на правата, а ние се наредихме с телефони, готови за снимане, от двете страни на мястото, където трябваше да блокира колелата и да спре. След мощно ускорение и рязко натискане на спирачките се чу счупване и предната дясна гума беше заела нетипична позиция пред тъжните ни погледи. Съответно си тръгнахме със страхотно видео на забавен каданс, със счупена кола и посърнали, че за да участваме на състезанието, ни очаква още работа. Но благодарение на неуморния труд на отбора, за първи път български болид пресече финала на Formula Student именно в Унгария!

Да си инженер в България си струва, защото… все повече технологични компании се ориентират да инвестират тук, което отваря и много нови възможности и с общи инженерни усилия можем да преобразим страната, в която живеем.

Завършете изречението: Аз, инженерът, … създавам света такъв, какъвто той никога не е бил.

Изложбата „За инженерството в България“ е инициатива към Младежкия инженерен форум „Аз, инженерът“, който се организира за четвърта поредна година от Интер Експо Център и фондация „Мечти в действие“.

Целта на изложбата е да представи потенциала за развитието на иновативни технологични компании, млади предприемачи и изобретатели в България. Добрите примери и послания на инженерите, които са избрали да останат и да се развиват тук, са доказателство за това и важен мотиватор за сегашните и бъдещите поколения.

Инициативата е подкрепена от Melexis, VMWARE, ABB, AURUBIS, Sensata Technologies, Behr-Hella Thermocontrol, Multivac

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Уебсайт от: