Камен Козарев: Да си инженер в България си струва, защото има много възможности за развитие, и съм сигурен, че тепърва ще видим подем на науката и инженерството.

Kъде и какво учихте?

Учих астрофизика в САЩ – бакалавър в Уилямс Колидж, магистър и докторантура в Бостънския университет

Какво работите и кое е постижението, с което сте най-горд?

Работих четири години в Смитсонианската обсерватория към Харвардския университет, в момента работя в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, БАН. Често се чувствам повече инженер, отколкото астроном, понеже голяма част от работата ми е свързана с разработване на специализиран софтуер за обработка на данни и числено моделиране. Горд съм от цялата си научна работа, но най-много от работата си по разработката на високо паралелизиран триизмерен числен модел за симулиране на ускорението на високоенергетични слънчеви йони и разпространението им в Слънчевата система.

Как ще обясниш на марсианец с какво се занимаваш?

Изследвам дистанционни наблюдения на изригвания на повърхността на Слънцето с цел да изчисля дали предизвикват ускорението на големи потоци заредени частици с много високи енергии и дали тези частици могат да стигнат до Земята.

Най-забавната професионална история?

Участвах в изстрелването на метеорологични балони с хелий, които правят всякакви измервания на околната среда. Най-„забавната“ част е да ги намериш, когато паднат няколко часа по-късно в дивата планинска гора!

Да си инженер в България си струва, защото… има много възможности за развитие и съм сигурен, че тепърва ще видим подем на науката и инженерството.

Завършете изречението: Аз, инженерът, … вярвам в успеха на добрите идеи!

Изложбата „За инженерството в България“ е инициатива към Младежкия инженерен форум „Аз, инженерът“, който се организира за четвърта поредна година от Интер Експо Център и фондация „Мечти в действие“.

Целта на изложбата е да представи потенциала за развитието на иновативни технологични компании, млади предприемачи и изобретатели в България. Добрите примери и послания на инженерите, които са избрали да останат и да се развиват тук, са доказателство за това и важен мотиватор за сегашните и бъдещите поколения.

Инициативата е подкрепена от Melexis, VMWARE, ABB, AURUBIS, Sensata Technologies, Behr-Hella Thermocontrol, Multivac

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Уебсайт от: