Мартин Куванджиев: Да си инженер в България си струва, защото инженерите са хора, които създават, променят, подобряват. България има нужда от трите неща, и то по много.

Kъде и какво учихте?

Средното си образование завърших в ПГМЕЕ (механотехникума) в Бургас със специалност Микропроцесорна техника.

Какво работите и кое е постижението, с което сте най-горд?

В момента съм iOS Lead в Phyre (готин български стартъп), а постижението, с което съм най-горд… може би това, че успях да сбъдна мечтата си да отида и да видя НАСА с помощта на знанията и уменията си.

Как ще обясниш на марсианец с какво се занимаваш?

Ще му кажа, че правя така, че повече хора да могат да му обяснят с какво се занимават.

Най-забавната професионална история?

Ох… имали сме много трудни моменти, на които в момента гледаме с насмешка. Един от тях беше, когато пускахме за пръв път роботизираната ръка на Валкюри, тя се опита да ме удари на няколко пъти, докато не й изгоряха моторите… От тогава винаги, когато включваме нещо ново, някой от нас стои до електрическия кабел в готовност да го изключи. Друга моя любима история е, когато по време на разработката на един от проектите си поръчахме пица и написахме в поръчката “да е с екстремно много люто”. Резултатът беше няколко души, които плачеха заради прекомерно люто парче пица… най-лошото бе, когато осъзнахме, че няма и вода (все още живеех на общежитие).

Да си инженер в България си струва, защото… инженерите са хора, които създават, променят, подобряват. България има нужда от трите неща, и то по много.

Завършете изречението: Аз, инженерът, … няма да се откажа от мечтите си.

Изложбата „За инженерството в България“ е инициатива към Младежкия инженерен форум „Аз, инженерът“, който се организира за четвърта поредна година от Интер Експо Център и фондация „Мечти в действие“.

Целта на изложбата е да представи потенциала за развитието на иновативни технологични компании, млади предприемачи и изобретатели в България. Добрите примери и послания на инженерите, които са избрали да останат и да се развиват тук, са доказателство за това и важен мотиватор за сегашните и бъдещите поколения.

Инициативата е подкрепена от Melexis, VMWARE, ABB, AURUBIS, Sensata Technologies, Behr-Hella Thermocontrol, Multivac

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Уебсайт от: