Милен Цветков: Държавата ни е предпочитана дестинация за множество водещи в автомобилната индустрия корпорации от цял свят. Динамиката в инженерното развитие на страната ни поставя наравно с всички аutomotive компании, а бъдещето ни в тази сфера изглежда обещаващо и перспективно.

Kъде и какво учихте?

Завърших висшето си образование в Техническия университет в София. Имам бакалавърска степен по специалност Компютърно проектиране и технологии в машиностроенето и две магистратури – съответно Компютърно проектиране и технологии в машиностроенето и Индустриален мениджмънт.

Какво работите и кое е постижението, с което сте най-горд?

Повече от три години работя в автомобилната сфера, на която съм голям почитател от дете. Професията ми е динамична, отговорна, но и изключително интересна, тъй като предметът ни на дейност преминава от контакти с клиенти през дизайн до масово производство. Именно страстта ми към автомобилите ме мотивира да се реализирам като инженер и съм горд, че това е втората фирма, за която работя в тази област. Позицията ми е дизайн инженер в HVOR (Heavy Vehicle and Off-Road) в отделa на фирма Sensata Technologies в София.

Как ще обясниш на марсианец с какво се занимаваш?

€§№€ %№!@ №@!@%€№! Хаха, шегувам се. Като начало ще му покажа някой мой продукт и току-виж се е оказал колега от друга галактика! Може дори той да ми обясни как да го подобрим – човек никога не знае какво може да стане ;) – Think Out Of The Box! Ако се окаже, че не разбира, ще му кажа, че от единия край подаваме налягане (Налягането е физична величина, характеризираща големината на натиска, който действа върху единица площ), а от другата страна – една магическа фея, наречена Електроника, изкарва едно нещо, което клиентите ни използват за наблюдение, оптимизиране и контролиране работата на своите автомобили.

Най-забавната професионална история?

За един дизайн инженер винаги най-интересно е в производството. За наше щастие вече имаме два завода в България – eдин в Ботевград, където се произвеждат нашите температурни сензори, и един нов завод в Пловдив, където се произвеждат сензорите ни за налягане. И на двете места е динамично и може да се научат доста неща, а самото чувство да видиш как се произвежда това, което си проектирал, е уникално само по себе си.

В „Sensata” имаме така наречените комитети, чиято цел е различни групи от хора да организират развлекателни събития, като например посещение на театри, боулинг, кино, заведения, картинг, аirsoft и т.н. Доста любопитно и забавно е да видиш колегите си в друга среда и да ги възприемеш по този начин, а и много весели истории се раждат така! На Хелоуин имахме колеги, облечени като клоуни, каубои, феи, военни, и всички бяхме така цял ден на работа, както и цяла вечер заедно.

В тази връзка, когато започнах работата си във фирмата, бях изпратен на обучение в Холандия, където е централата на „Sensata” за Европа. Прекарах един месец там заедно с други колеги от София от различни отдели, като целта беше, освен обучение, да се опознаем с холандските ни колеги, които се оказаха доста общителни и забавни, дори бях на техния годишен тиймбилдинг. Емоциите бяха силни, преживяванията вълнуващи, а историите такива, че смятам да ги запазя за себе си.

Да си инженер в България си струва, защото… държавата ни е предпочитана дестинация за множество водещи в автомобилната индустрия корпорации от цял свят. Динамиката в инженерното развитие на страната ни поставя наравно с всички аutomotive компании, а бъдещето ни в тази сфера изглежда обещаващо и перспективно.

Завършете изречението: Аз, инженерът, … мога да правя чудеса!

Изложбата „За инженерството в България“ е инициатива към Младежкия инженерен форум „Аз, инженерът“, който се организира за четвърта поредна година от Интер Експо Център и фондация „Мечти в действие“.

Целта на изложбата е да представи потенциала за развитието на иновативни технологични компании, млади предприемачи и изобретатели в България. Добрите примери и послания на инженерите, които са избрали да останат и да се развиват тук, са доказателство за това и важен мотиватор за сегашните и бъдещите поколения.

Инициативата е подкрепена от Melexis, VMWARE, ABB, AURUBIS, Sensata Technologies, Behr-Hella Thermocontrol, Multivac

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Уебсайт от: