Ралица Калинова: Да си инженер в България си струва, защото показваш на чуждестранните инвеститори, че ние не сме втора ръка, като сме достатъчно кадърни, дори по-добри. Инженерът е мечтател, защото без мечти много от инженерните постижения нямаше да бъдат реалност!

Kъде и какво учихте?

Завършила съм Химикотехнологичен и металургичен университет гр. София. Бакалавърската ми степен е Инженерна екология и опазване на околната среда с квалификационна степен инженер-еколог. След това завърших магистратура в същия университет, специалност CAD и CAE в химичните технологии (Computer added design/Computer added engineering в химичните технологии) с квалификационна степен инженер.

Какво работите и кое е постижението, с което сте най-горда?

Занимавам се със създаването на 3D модели и чертежи на сензори за налягане за автомобилната индустрия в Sensata Technologies. Нещото, с което се гордея и за в бъдеще ще продължавам да развивам като умение, е това, че инженерната професия провокира рационалното мислене у човека, който сериозно се е заел да се доказва в тази област.

Как ще обясниш на марсианец с какво се занимаваш?

Създавам във виртуалното пространство модели, които моите колеги инженери превръщат в реални обекти – автомобилни сензори, които могат да бъдат докоснати и видени. Тези модели допринасят за по-голяма ефективност, повишават сигурността при шофиране и помагат за опазване на околната среда.

Най-забавната професионална история?

Най-забавната професионална история се е случила на моя колежка: по невнимание допуснала правописна грешка в една кореспонденция с чуждестранен колега и тази правописна грешка променила смисъла на целия и-мейл. След доста време тя получила отговор с пълно обяснение на ситуацията. След като прочела цялата кореспонденция, видяла грешката и осъзнала какво се е случило. И така от леко разсейване се получават големи безсмислици, които в бъдеще са повод за смях.

Да си инженер в България си струва, защото… показваш на чуждестранните инвеститори, че ние не сме втора ръка, като сме достатъчно кадърни, дори по-добри.

Завършете изречението: Аз, инженерът, … мечтател, без мечти много от инженерните постижения нямаше да бъдат реалност!!!

Изложбата „За инженерството в България“ е инициатива към Младежкия инженерен форум „Аз, инженерът“, който се организира за четвърта поредна година от Интер Експо Център и фондация „Мечти в действие“.

Целта на изложбата е да представи потенциала за развитието на иновативни технологични компании, млади предприемачи и изобретатели в България. Добрите примери и послания на инженерите, които са избрали да останат и да се развиват тук, са доказателство за това и важен мотиватор за сегашните и бъдещите поколения.

Инициативата е подкрепена от Melexis, VMWARE, ABB, AURUBIS, Sensata Technologies, Behr-Hella Thermocontrol, Multivac

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Уебсайт от: