Сергей Петров: Да си инженер в България си струва, защото има много предизвикателства, пък ние това правим – решаваме комплексни проблеми и най-много се радваме на по-засуканите.

Kъде и какво учихте?

В Технически университет София – Авиация

В Нов български – Бизнес администрация

При Космически предизвикателства – Предприемачество и Аерокосмически науки

В Сингюларити Юнивърсити – Експоненциално развиващи се технологии

В интернет – по нещо ново всеки ден (обичайно съм записан на поне 10 курса, 3 от които дори следвам наистина)

Какво работите и кое е постижението, с което сте най-горд?

Аз съм основател и директор на Бии Смарт Текнолоджис. Най-много се гордея с това, че съм заобиколен от надъхващи индивиди, които ме предизвикват всеки ден.

Как ще обясниш на марсианец с какво се занимаваш?

Ми значи… На Земята имаме нещо, наречено флора. Скоро ще разбереш. И тук ще докараме. Та тази флора включва много организми, които ние, човеците, консумираме за енергия, а и произвежда въздуха, които дишаме (и такъв ще направим при вас, но след 200 – 300 години). Та тази флора се размножава по много начини и един от тях е чрез едни малки земни обитатели – пчели. Та те си имат голям проблем, понеже човеците много цапаме и им унищожаваме флората. Та понеже не всички организми на Земята комуникираме на един език, направихме устройство, което е нещо като телефон с преводач. Слагаш го при пчелите и знаеш дали са добре, гладни ли са, жадни ли са, и така се грижим по-добре за тях.… Е, за нас де, понеже ако не ни даваха храна, нямаше да ни пука чак толкова. Но ние сме си такива, ще видиш.

Най-забавната професионална история?

Веднъж с екипа на “Космически предизвикателства” правихме проект за заснемане на Земята от стратосферата посредством балон. Всичко бе много изрядно изпипано и някак се чувствахме уверени в себе си. И точно както става в такива моменти – бяхме пропуснали да сметнем една малка подробност – силата на въжетата, прикрепящи основния апарат към парашута. И така, вместо плавно приземяване в полето, нашият апарат влезе в долната част на атмосферата като астероид с няколкостотин километра в час и се вряза в земята на 8 км от очакваното кацане. Добре, че се бяхме постарали със здравината на кутията, та успяхме все пак да видим първото в България видео, заснето на 32 км над прекрасната ни родина.

Да си инженер в България си струва, защото… има много предизвикателства, пък ние това правим – решаваме комплексни проблеми и най-много се радваме на по-засуканите. Като да развиваш продукт и бизнес въпреки тромавата администрация.

Завършете изречението: Аз, инженерът, …

Аз, инженерът, обичам

наште умове големи,

инженер да се наричам –

първа радост е за мене.

 

Аз съм инженер логичен,

в край интелигентен аз живея,

всичко смислено и редно

любя, тача и милея.

 

Аз съм инженер и расна

в дни велики, в славно време,

син съм на земя прекрасна,

син съм на юнашко племе.

Изложбата „За инженерството в България“ е инициатива към Младежкия инженерен форум „Аз, инженерът“, който се организира за четвърта поредна година от Интер Експо Център и фондация „Мечти в действие“.

Целта на изложбата е да представи потенциала за развитието на иновативни технологични компании, млади предприемачи и изобретатели в България. Добрите примери и послания на инженерите, които са избрали да останат и да се развиват тук, са доказателство за това и важен мотиватор за сегашните и бъдещите поколения.

Инициативата е подкрепена от Melexis, VMWARE, ABB, AURUBIS, Sensata Technologies, Behr-Hella Thermocontrol, Multivac

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Уебсайт от: