Благовест Лалбонов

Инженер @ ABB

За първи път ме „хвана тока“ на 9, а на 19 осъзнах, че пораженията са били фатални – приеха ме в Техническия университет в Пловдив.

Ако изключим факта, че завърших без да ме скъсат на нито един изпит, имам трето място на олимпиада по електротехника 2012 и първо място на научна конференция за млади инженери 2014, мисля, че бях готин.

Като малък тренирах футбол, по-късно смених с баскетбол и бях капитан на отбора ни в техникума, минах през бойните изкуства, където имам две първи места от Национални шампионати по Кудо 2008 и 2012, а за капак тренирах плуване, станах спасител на бригада в САЩ и имам 7 спасявания за 2 години.

Къде е ножа да гръмна?!

Спомням си, първите месеци, когато започнах в отдел Снабдяване на АББ. Защо точно снабдяване и до ден-днешен не мога да си обясня. Нямах никаква идея какво е валутен борд, митническа декларация, рамков договор, амортизация на дълготрайните активи или пък управление на оперативния капитал. Е, оказа се доста по-лесно от желязо-въглеродната диаграма по материалознание, определяне на осветеност по метода на коефициента на използване или пък изследване на преходните процеси в RLC верига със синусоидално напрежение. Това го осъзнавам сега – 3 години по-късно, а за мое щастие мениджърът ми го видя в мен след едно 15 минутно интервю.

За мен да бъдеш инженер не значи да решаваш тройни интеграли докато пиеш кафе сутрин. Да си инженер е начин на мислене, за който ще ви споделя повече на 06.04.